top of page

Ja veselības aprūpi nepieciešams veikt mājās

03.10.2024.

Kuldīgas slimnīca nodrošina veselības aprūpi mājās pilngadīgiem pacientiem, kuriem nepieciešams ambulatorais pakalpojums, bet nopietnu medicīnisku indikāciju dēļ cilvēks nespēj ierasties ārstniecības iestādē šī pakalpojuma saņemšanai. Pamatojoties uz ģimenes ārsta nosūtījumu, šādos gadījumos mediķis pie pacienta aizies mājās.


Medicīniskā aprūpe mājās ir māsu vai ārstu palīgu (feldšeru) sniegts profesionāls veselības aprūpes pakalpojums, kuru sniedz dzīves vietā pacienta saslimšanas, traumu vai smagas funkcionālās nespējas gadījumos. Tās ir personas, kurām ir hroniska slimība un pārvietošanās traucējumi medicīnisko indikāciju dēļ vai personas, kuras atveseļojas pēc ķirurģiskas iejaukšanās.


​Kuldīgas slimnīcas nodrošināto medicīnisko aprūpi mājās koordinē vispārējās aprūpes māsa Baiba Zaļevska, kura sadarbībā ar savām kolēģēm, citām māsām, plāno pacientu aprūpi, veic ārsta nozīmētās manipulācijas un dokumentē aprūpes procesu.

“Pie pacienta mūs nosūta ģimenes ārsts, tad pašas sakontaktējamies ar pacientu, jo pakalpojums jāuzsāk 24 stundu laikā no ģimenes ārsta ziņojuma saņemšanas. Visbiežāk veselības aprūpe mājās nepieciešama pacientiem, kuriem vajadzīga trofisko čūlu, izgulējumu aprūpe,  urīna ilgkatetru vai cistostomas maiņa un aprūpe. Veicam injekcijas, liekam intravenozās sistēmas, nodrošinām perorālo medikamentu sadalījumu. Pacientiem pēc operācijām veicam šuvju un skavu izņemšanu, brūču pārsiešanu," skaidro Kuldīgas slimnīcas veselības aprūpes mājās koordinatore Baiba Zaļevska.

 Viņa norāda, ka pacients no maksājuma par pakalpojumu ir atbrīvots, bet ir jāiegādājas ģimenes ārsta vai speciālista nozīmētie medikamenti, t.sk., injekcijām paredzētie medikamenti un aprūpei nepieciešamās medicīnas preces: “Zāles un materiāli jāsagādā jau līdz pirmajai apmeklējuma reizei. Pie pacienta jābūt ģimenes ārsta nosūtījumam. Ja vajag ko papildus, pasaku vai sazinos ar ģimenes ārstu.”

Ģimenes ārsta nosūtījumā tiek norādīta šāda informācija:

  • ​diagnoze, kuras dēļ nepieciešama veselības aprūpe mājās;

  • diagnoze, kuras dēļ ir pārvietošanās traucējumi;

  • ārstējošā ārsta norādījumi veselības aprūpei mājās, tai skaitā medikamentu lietošanai;

  • laika posms, kurā jānodrošina aprūpe mājās.

​​

Personai ar hronisku slimību un pārvietošanās traucējumiem medicīnisku indikāciju dēļ veselības aprūpes pakalpojumiem mājās ir līdz 30 kalendāra dienām.

Pēc izrakstīšanas no stacionārās ārstniecības iestādes vai dienas stacionāra sakarā ar ķirurģisku iejaukšanos veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas ilgums mājās ir līdz 10 kalendāra dienām.

Ja veselības aprūpes pakalpojums mājās ir nepieciešams ilgāk, ģimenes ārsts pēc attiecīgā pakalpojuma sniedzēja lūguma apmeklē personu un sniedz atzinumu par nepieciešamību turpināt veselības aprūpi mājās vai pārtraukt to.

 

Informāciju par Kuldīgas slimnīcas veselības aprūpes mājās pakalpojumu var saņemt pa tālruni: 29485100

 

Comments


bottom of page