top of page

Jaunieši īsteno socializēšanās aktivitātes pansionāta iemītniekiem

30.09.2024.

Šovasar, skolas projekta “Sabiedriskais darbs” ietvaros, pie Kuldīgas slimnīcas Ilgstošas sociālās aprūpes Kuldīgas nodaļas cilvēkiem, ik nedēļu ciemojās divi Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas skolnieki – Miks Maslobojevs un Kristians Šlakorciņš. Viņu mērķis bija ieviest dažādību nodaļas cilvēku ikdienā, lai veicinātu ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojuma saņēmēju socializēšanos.


Ideja par ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojuma saņēmēju socializēšanu Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas 12. klases skolniekiem Mikam Maslobojevam un Kristianam Šlakorciņam radās jau iepriekšējā mācību gada laikā, domājot par vidusskolas projekta darbu. Uz tēmas aktualitāti pamudināja LR Tiesībsarga biroja kampaņa “Dzīve pansionātā – kāda tā ir?”, kurā tika aizskarts jautājums par Latvijas pansionātu iemītnieku sadzīves apstākļiem, t.sk., arī vajadzība pēc socializēšanās pasākumiem.

“Painteresējoties par šo tēmu vairāk, sociālo tīklu platformā “Tik Tok” redzēju kontus, kuros tiek rādītas interesantas spēles un aktivitātes, kas veicina kustību un atmiņas saglabāšanos. Nolēmu, ka tas varētu noderēt, kā socializēšanās aktivitātes,“ pastāsta Kristians.

Atsaucību idejai zēni meklēja Kuldīgas slimnīcas Ilgstošas sociālās aprūpes nodaļā, kur, pateicoties nodaļas vadītājai Dacei Uplejai, to arī guva. Praktisku atbalstu neliedza arī Skrundas un Valtaiķu nodaļu vadītājas Sigita Picule un Gunita Bivbāne, kuras kādā no aktivitātēm palīdzēja sagādāt vajadzīgo inventāru. Aktivitāšu  plāns tiks izstrādāts, konsultējoties ar Kuldīgas nodaļas vadītāju un sociālo darbinieci Kristīni Dzintari.  Bez kustību aktivitātēm plānā ietilpa arī kopīga brīvā laika pavadīšana. Ņemot vērā nodaļas iemītnieku ikdienas specifiku, skolas laikā puiši savu plānu īstenot nevarēja, tāpēc nolēma to īstenot vasarā. Pirmā tikšanās ar nodaļas cilvēkiem bija Līgo pasākuma laikā, bet vēlāk apmeklējums notika katru nedēļu. Cilvēki, vide un dzīvesritms tika iepazīts pamazām. Satuvināšanās ar nodaļas iemītniekiem notika galvenokārt spēlējot galda spēles un pavadot pastaigās.


Lai vairāk apjaustu cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem vajadzības un spējas, vērtīga pieredze tika gūta kopīgajās sporta spēlēs Valtaiķos, kurās kopumā piedalījās ap 70 cilvēku no dažādām ilgstošas sociālās aprūpes iestādēm. Rūpīgi pārdomājot aktivitātes, Mikam un Kristianam arī pašiem izdevās sava iecerētā aktivitāšu programma.



Jaunieši atzīst, ka visgrūtākais esot bijis uzdrīkstēties un pārvarēt bailes par to, kā nodaļas cilvēki viņus uzņems, cik būs atsaucīgi un kā viss veiksies. Īstenojot iecerētās aktivitātes, bija brīži, kad vajadzēja ātri noreaģēt un pielāgoties cilvēku individuālajām spējām vai pamainīt sākotnēji plānoto. Šīs situācijas abiem jauniešiem ļāva izprast gan mērķa grupas vajadzības, gan arī vajadzību pēc empātijas darbā ar cilvēkiem ar funkcionālajiem traucējumiem. To dēļ nācās arī apgūt savādākas komunicēšanas prasmes.

“Esmu pateicīgs par šādu iespēju kādam palīdzēt un uzlabot ikdienu. Šis projekts manī raisīja pārdomas par to, cik daudz Latvijā ir šādu cilvēku, kas savas vecumdienas pavada pansionātā. Pats grūtākais bija tam saņemties, tomēr mani pārsteidza, ka pansionāta iemītnieki ir tik enerģiski un azartiski. To novēroju kopā ar viņiem spēlējot galda spēles. Viņu prieks pielipa arī man. Kad redzi, ka cilvēki novērtē tavu ierašanos un laiku, ko pavadi kopā ar viņiem, izjūtas ir patīkamas,” ar savu pieredzi dalās Miks Maslobojevs.

Savukārt idejas iniciators Kristians Šlakorciņš savu pieredzi, plānojot un organizējot  aktivitātes, sauc par interesantu un atzīst, ka sajūtas par paveikto ir labas: “Lai arī man vislielākais izaicinājums likās komunicēt un motivēt iesaistīties aktivitātēs, tomēr ir gandarījums un prieks, ka tas izdevās. Mani pārsteidza tas, cik cilvēki bija atsaucīgi, pieklājīgi un varoši. Paldies visiem iemītniekiem un darbiniekiem, kas ļāva īstenot mūsu projekta ieceres!”


Kuldīgas slimnīcas Ilgstošas sociālās aprūpes Kuldīgas nodaļā ikdienā uzturas 50 cilvēku, kuriem gan vecuma, gan funkcionālo traucējumu dēļ nepieciešams ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojums. Viens no šī sociālā pakalpojuma kvalitātes rādītājiem ir pietiekami plaša socializēšanās pasākumu klāsta iekļaušana klientu ikdienā.


Comments


bottom of page